Kvinner, ta ansvar for egen økonomi
Vår superflinke medarbeider Live Sofie Andreassen har, i anledning Kvinnedagen, skrevet en artikkel om kvinners økonomiske stilling i samboerskap.
Artikkelen kan du lese nedenfor, eller på itromso: https://www.itromso.no/meninger/i/1MzXWQ/kvinner-vi-maa-ta-ansvar-for-egen-oekonomi
Du kan også høre opptak av Live på NRK Troms sin morgensending » Morrasendinga fra NRK i Troms, sendt 7. mars kl. 08:40″.
Gratulerer med Kvinnedagen 8. mars!
-Kvinner, vi må ta ansvar for egen økonomi
Som saksbehandler hos Jusshjelpa i Nord-Norge har jeg jobbet med en rekke saker innenfor samboerretten. Et flertall av de sakene jeg har møtt på i min tid som saksbehandler, er saker der den ene parten i samlivsforholdet har lite til ingen kontroll på økonomien. Etter vår erfaring er majoriteten av disse kvinner. Om dette er et bevisst valg, eller rett og slett den «enklere veien» for flere, er vi ikke sikre på, men definitivt noe vi ønsker å rette søkelyset mot. I anledning kvinnedagen ønsker jeg derfor å dele noen av våre erfaringer, i håp om å gjøre flere kvinner bevisste på hvordan økonomien underveis i samlivet kan påvirke oppgjøret etter endt samboerskap, og hvorfor det er viktig å sette seg inn i og ta kontroll over egen økonomi.
Den 8. mars markeres kvinnedagen over hele verden – en dag for å feire kvinners rettigheter, men også for å rette søkelyset mot de utfordringer som gjenstår i kampen for likestilling mellom kjønnene. Historisk har kampen handlet om stemmerett, likelønn og retten til å bestemme over egen kropp, men en viktig del av kvinners frihet handler også om økonomisk selvstendighet.
Altfor mange kvinner overlater økonomiske beslutninger til partneren sin, og mister dermed økonomisk innsikt i eget liv. Dette medfører at de ved et eventuelt samlivsbrudd blir sårbare og gjerne kommer dårligere ut enn nødvendig. Små grep kan imidlertid føre til store forandringer. Det er på tide å ta ansvar, skaffe seg kunnskap og sikre sin egen økonomiske trygghet.
Et samboerskap i seg selv medfører ingen endringer i eierforhold, og utgangspunktet ved endt samboerskap er at hver part tar det den selv eier ut av samlivet. Det finnes noen unntak fra dette utgangspunktet, men det skal svært mye til før det er aktuelt med slike unntak, og det krever som regel en omfattende rettslig prosess, som kan være både tidskrevende og kostbart. Til tross for utgangspunktet om at hver tar sitt, kan samboere selv avtale hvordan verdier og gjenstander skal fordeles. Her er det lett å være etterpåklok. Slike avtaler bør inngås mens tonen i samboerskapet fremdeles er god, og begge parter ønsker å gjøre sitt for å sikre hverandre i fremtiden.
Den typiske «fella»
Vi opplever ofte at den ene parten i samboerskapet tar et større ansvar for økonomien underveis i samlivet, og at det svært sjeldent inngås formaliserte avtaler mellom samboere.
Den typiske «fella» vi ofte ser, er tilfeller der den ene parten eier huset og den andre opplever en følelse av medeierskap, uten å i realiteten eie noe som helst. Gjennom samlivet har den ene parten brukt store deler av sin inntekt til å nedbetale boliglånet på huset vedkommende eier alene, mens den andre har dekt resterende utgifter i samlivet, typisk forbruksutgifter som mat, forsikring, strøm, mv. Resultatet kan bli at den som eier boligen vil gå ut fra samlivet med et fullstendig nedbetalt hus, mens den andre parten sitter igjen med mindre enn den burde, ofte uten bolig, med gjenstående gjeld og forbrukte midler.
Det er derfor viktig å tenke over hvordan man ønsker å fordele ulike utgifter under samlivet, for å ikke ende opp dårlig stilt ved samlivets opphør. Man kan også sikre seg mot slike situasjoner ved å inngå en samboerkontrakt tidlig!
Vi opplever også regelmessig at den ene parten har skrevet seg opp som medlåntaker på partnerens boliglån, uten å være klar over at dette ikke medfører at man får en eierandel i boligen. Det eneste man oppnår av å bli medlåntaker, er at banken kan kreve penger av deg! Et slikt ansvar for lånet vil ofte være vanskelig å fri seg dersom samboerskapet tar slutt. I de aller fleste samliv er det helt normalt å dele på låneutgiftene, og derfor fort gjort å sette seg opp som medlåntaker på boligen til partneren sin. Det som da kan være lurt å snakke om, er måter du som samboer kan kjøpe deg inn i boligen på. Slik vil du kunne bidra til nedbetaling på lånet, samtidig som du opparbeider deg en rettferdig eierandel i boligen.
Våre tips til deg
- Skriv en samboeravtale! Avtalen bør inngås skriftlig av hensyn til bevis. Mal på en standard samboerkontrakt ligger på Jusshjelpa i Nord-Norge sin nettside.
- Tenk deg om to ganger før du blir medlåntaker på din partners bolig! Ikke risiker å ende opp i en situasjon hvor du blir ansvarlig for hele lånet dersom den andre slutter å betale.
- Kjøp deg inn i din partners bolig dersom du har mulighet til det! Det er fullt mulig å kjøpe seg inn i en mindre prosentandel, som kan justeres gradvis underveis i samlivet. Dersom du ikke opparbeider deg eierandel i boligen, vil du heller ikke få gevinst dersom boligen selges.
- Fordel forbruksutgifter likt mellom dere! Sikre deg at din inntekt ikke blir forbrukt, mens din partners inntekt investeres. For en rettferdig fordeling bør begge gis mulighet til å spare deler av sine innsektsmidler.
- Tilegn deg kunnskap og ta ansvar for egen økonomi! De fleste ønsker, og ser for seg at forholdet blir å vare evig, men uavhengig av samboerskapets varighet, er det alltid en fordel å ha bevissthet rundt egen økonomi.
Økonomi kan være vanskelig å få oversikt over og lite spennende å bruke tid på, likevel er det noe særlig vi kvinner bør ha et større fokus på å sette oss inn i og tilegne oss kunnskap om. Still spørsmål, finn svar, del erfaringer og lær av hverandre! Du er selv ansvarlig for egen økonomi, og det er noe du skal være hele livet. Hvis du kjenner på at du ikke kan nok om økonomi, bør du legge ned en innsats for å tilegne deg denne kunnskapen. Økonomisk bevissthet gir trygghet og frihet – både i dag og for fremtiden.
Vi er fremdeles et godt stykke unna å oppnå økonomisk likestilling i Norge, men hvis vi som kvinner står sammen, og gjør en felles innsats i å sette oss inn i egen økonomi, er dette et stort steg i riktig retning i en felles dugnad for å bedre kvinners økonomiske stilling i samliv. Gratulerer med kvinnedagen!